Пийт Фрейтс, който даде началото на предизвикателството със забавни видеоклипове “ледената

...
Пийт Фрейтс, който даде началото на предизвикателството със забавни видеоклипове “ледената
Коментари Харесай

Само на 34 години почина бащата на “ледената кофа

 Пийт Фрейтс, който даде началото на предизвикателството със занимателни видеоклипове “ледената кофа ", умря на 34-годишна възраст, оповестиха осведомителните организации. Пийт е умрял в понеделник в дома си, заобиколен от роднините си. Той беше диагностициран с тежкото заболяване през 2012 година

Бившият капитан на бейзболния тим на университета Бостън Колидж даде начало на предизвикването, в което хора се поливаха с кофи с ледено студена вода, с цел да се обърне внимание на заболяването, с която беше диагностициран - Амиотрофична латерална склероза (АЛС), позната още като Болестта на Лу Гериг.

Инициативата " ледената кофа " беше доста сполучлива и Фрейтс стана причина да бъдат събрани милиони долари дарения за лекарски екипи, които изследват заболяването.

АЛС е неврологично заболяване, характеризиращо се с прогресивна недъгавост на моторните неврони – кафези в гръбначния и основния мозък, като това води до парализа и гибел. АЛС след това довежда до недоразвитост на мускулите и мозъкът изгубва изцяло способността си да ги управлява. В Съединени американски щати всяка година се диагностицират към 5600 случаи на АЛС.

Смъртта при заболелите настава от инфекции на дихателните пътища или дихателна непълнота на мускулите. Обикновено заболяването визира хора на възраст от 40 до 60 години. Средната преживяемост от откриването на първите признаци на АЛС до гибелта е от три до пет години.

Един от признаците на болестта са мускулните конвулсии. За разлика от заболяването на Алцхаймер, тази болест не всеки път поврежда разсъдъка на болния. Един от гениалните мозъци на физиката, Стивън Хокинг, разви АЛС и беше прикрепен на инвалидна количка, само че продължи да работи дълги години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР